Održane dve radionice sa predstavnikom Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima

20. avgust 2024.

Održane dve radionice sa predstavnikom Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima

U okviru projekta „Podrška (potencijalnim) žrtvama krijumčarenja migranata i trgovine ljudima (THB) u Srbiji”, koji je podržan u okviru regionalnog projekta „Podrška EU jačanju borbe protiv krijumčarenja migranata i trgovina ljudima na Zapadnom Balkanu – EU4FAST koji implementira konzorcijum partnera pod vodstvom Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ),[1], Beogradski centar za ljudska prava je održao dve radionice.

Zajedno sa predstavnikom Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima posetili smo PC Preševo i AC Vranje i organizovali radionice na temu ‚‚Prevencija trgovine ljudima, krijumčarenja i radne eksploatacije”. Tokom prve sesije osobe koje su boravile u centrima upoznate su sa pojmovima vezanim za trgovinu ljudima i radnu ekploataciju, kao i rizicima i primerima iz prakse sa kojima se Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima susretao u svom radu. U drugoj sesiji uečsnici su bliže upoznati sa procedurom azila i pravima i obavezama koja su propisana zakonom. U PC Preševo razgovarali smo sa ljudima sa arapskog govornog područija, koji su sa nama podelili iskustva tokom puta do Republike Srbije, kao i poteškoće sa kojima su se susreli. Tokom radionice i sami su prepoznali rizike i opasne situacije u kojima su se nalazili tokom svog puta. Objašnjeni su im mehanizmi zaštite i na koji način mogu zatražiti i dobiti pomoć i podršku u Republici Srbiji.

S obzirom da u AC Vranje borave osobe sa odobrenom privremenom zaštitom iz Ukrajine i da su tamo smešteni duži vremenski period, fokus radionice je bio na radnoj eksploataciji. Većina njih ima pravo na rad i među njima je više žena, pa je akcenat stavljen na rizike i opasnosti vezane za njihov specifičan položaj.

Begradski centar za ljudska prava planira da u saradnji sa Centrom za začtitu žrtava trgovine ljudima nastavi sa ovim radionicama tokom jeseni, kako bi se što veći broj migranata, osoba u pokretu, tražilaca azila i izbeglica osnažio da prepozna i izbegne rizike kako nebi postali žrtve trgovine ljudima ili radne ekspoloatacije.

Radionice su održane u sklopu projekta koji obuhvata pružanje besplatne pravne pomoći u centrima za azil, prihvatnim i tranzitnim centrima Komesarijata za izbeglice i migracije i projekat ima za cilj unapređenje rane identifikacije (potencijanih) žrtava trgovine ljudima kroz pristup informacijama, pravnoj pomoći i dalje upućivanje na specijalizovane državne i nedržavne aktere. Projekat ima za cilj i unapređenje pružanja primarne besplatne pravne pomoći, pristupa teritoriji, pristupa postupku azila i podršku u integraciji i reintegraciji (potencijalnih) žrtava krijumčarenja i trgovine ljudima.

Regionalni project EU4FAST sufinansirale su sedeće ustanove: Evropska unija (DG NEAR), Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova i holndsko Ministarstvo spoljnih poslova.

[1] Austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, Nemačka savezna policija (Bundespolize), holndski Center for International Legal Cooperation (CILC), međunarodni tehnički opeprator za kooperaciju francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova CIVIPOL, hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova i slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Aktuelna izdanja centra

Sva izdanja

Posebna izdanja

Podjednako važni – program za rad sa mladima na temama društvenih (ne)jednakosti

Autori: Branka Bajić Jovanov, Demir Mekić, Dušan Blagojević, Jelena Vuksanović

Preuzmite publikaciju
Posebna izdanja

Prava zdravstvenih radnika tokom pandemije COVID-19 u Srbiji: Heroji ili zanemarne žrtve?

Autorke: Marina Mijatović, Gorica Đokić, Milja Dimitrijević

Preuzmite publikaciju