Održano memorijalno predavanje posvećeno profesoru Vojinu Dimitrijeviću i promocija novog izdanja udžbenika Međunarodno pravo ljudskih prava

23. oktobar 2024.

Održano memorijalno predavanje posvećeno profesoru Vojinu Dimitrijeviću i promocija novog izdanja udžbenika Međunarodno pravo ljudskih prava

U četvrtak 17. oktobra 2024. godine održano je XI po redu memorijalno predavanje posvećeno profesoru Vojinu Dimitrijeviću kao i promociju novog izdanja udžbenika Međunarodno pravo ljudskih prava.

Sala Aerokluba u Uzun-Mirkovoj ulici u Beogradu bila je puna posetilaca koji su došli da čuju predavanje na temu „Jačanje bezbednosti i odumiranje ljudskih prava” koje je održala Fenula Ni Ajlon (Fionnuala Ní Aoláin), Regents i Robina profesorka prava, javnih politika i društva na Pravnom fakultetu Univerziteta u Minesoti i profesorka prava na Kraljičinom univerzitetu u Belfastu, Severnoj Irskoj.

Profesorka Fenula Ni Ajlon je dobitnica brojnih akademskih nagrada i priznanja, uključujući stipendija Leverhulm, Fulbrajt, Robert Šuman i Lolor (Lawlor), nagrada Britanske akademije, Ejlona (Alon) i Evropske komisije. Izabrana je za članicu Kraljevske irske akademije. Objavila je mnogobrojne radove u oblasti ovlašćenja u vanrednim stanjima, borbe protiv terorizma i ljudskih prava, regulisanja sukoba, tranzicione pravde i seksualnog nasilja u ratnim vremenima. Njena knjiga „Pravo u kriznim vremenima“ (Law in Times of Crisis, CUP 2006.) nagrađena je 2007. godine najistaknutijom nagradom Američkog društva za međunarodno pravo – Priznanjem zasluga za kreativnu učenost. Pionirski doprinos i iscrpnost njenih objavljenih dela su naširoko priznati.

Profesorka Ni Ajlon bila je Specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija za zaštitu i unapređenje ljudskih prava u borbi protiv terorizma od 2017. do 2023. Godine 2023. je izabrana za članicu Međunarodne komisije pravnika. Ove godine kralj Čarls treći imenovao je počasnom kraljevom savetnicom (K.C. Hons).

Nakon memorijalnog predavanja usledila je promocija trećeg izdanja knjige Međunarodno pravo ljudskih prava, Vojina Dimitrijevića, Dragoljuba Popovića, Tatjane Papić i Vesne Petrović.

U nameri da očuvaju akademsko nasleđe Vojina Dimitrijevića, Beogradski centar za ljudska prava i Dosije studio objavili su osavremenjeni sveobuhvatni udžbenik međunarodnog prava ljudskih prava, koji je namenjen studentkinjama i studentima prava i srodnih disciplina svih stepena, kao i svima koji se bave tematikom ljudskih prava u teoriji i praksi.

Ovim događajima obeležili smo 12 godina od smrti Vojina Dimitrijevića, profesora prava, intelektualca, istaknutog borca za ljudska prava i demokratiju i dugogodišnjeg direktora Beogradskog centra za ljudska prava.

Predavanje je održano uz podršku Evropskog udruženja za međunarodno pravo.

Snimak predavanja na temu „Jačanje bezbednosti i odumiranje ljudskih prava“ možete pogledati ovde:

© foto i video: Beogradski centar za ljudska prava

Aktuelna izdanja centra

Sva izdanja

Posebna izdanja

Podjednako važni – program za rad sa mladima na temama društvenih (ne)jednakosti

Autori: Branka Bajić Jovanov, Demir Mekić, Dušan Blagojević, Jelena Vuksanović

Preuzmite publikaciju
Posebna izdanja

Prava zdravstvenih radnika tokom pandemije COVID-19 u Srbiji: Heroji ili zanemarne žrtve?

Autorke: Marina Mijatović, Gorica Đokić, Milja Dimitrijević

Preuzmite publikaciju