Pogledajte svedočenje Rokija Đorđevića iz Kule koji je pretrpeo policijsku torturu

Pogledajte svedočenje Rokija Đorđevića iz Kule koji je pretrpeo policijsku torturu

Povodom 26. juna Međunarodnog Dana podrške žrtvama torture, Beogradski centar za ljudska prava objavljuje svedočenje Rokija Đorđevića iz Kule, koji je pretrpeo policijsku torturu krajem januara 2020. godine.

Svedočenje možete pogledati na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=3RF5-ajWjjQ

Beogradski centar za ljudska prava već 10 godina prikuplja spise svih javnotužilačkih i sudskih predmeta koji su vođeni po prijavama građana da su bili zlostavljani i mučeni od strane službenih lica.  Na osnovu našeg rada i iskustva ukazujemo na nedopustivo loš položaj ovih žrtava u Srbiji. 

Na prvom mestu, nadležni organi gotovo ništa nisu preduzeli na polju prevencije torture i drugih oblika zlostavljanja. Praksa sudova i javnih tužilaštava u Srbiji da bez izuzetka poklanjaju više poverenja iskazima policijskih i drugih službenika nego navodima građanina koji tvrde da su pretrpeli torturu i onima koji su tome svedočili. Najveći broj krivičnih prijava koje žrtve torture i zlostavljanja podnose protiv službenih lica biva odbačen. Mali broj slučajeva mučenja i zlostavljanja građana od strane službenih lica koji dospe pred sud završi osuđujućim odlukama. Tokom vanrednog Na žalost, građani su tokom vanrednog stanja imali prilike da vide snimke koji su isplivali na društvenim mrežama gde su policijski službenici i na javnim mestima tretirali građane na način koji grubo vređa ljudsko dostojanstvo (šamarali ih, udarali pesnicama, šutirali, itd.).