Održan skup #OtvorenoOSpisku

Održan skup #OtvorenoOSpisku

Capture Otvoreno o spiskuProšla su dva i po meseca od kada je objavljen spisak od 20 pojedinaca i 37 organizacija i medija koji su se našli na spisku za proveru Uprave za sprečavanje pranja novca. Pošto od objavljivanja ove vesti i dalje nema jasnog odgovora državnih organa o pravnom osnovu sumnjičenja organizacija sa spiska, niti kriterijuma na osnovu kojih se neke organizacije svrstavaju u rizične, četiri radne grupe Nacionalnog konventa o EU (NKEU) koje se bave stanjem demokratije, slobodom izražavanja i medija, pravosuđem i osnovnim pravima i dostupnošću bezbednosti i pravde, pokrenule su dijalog na ovu temu u znak podrške organizacijama sa Spiska.

Događaj je održan u Dorćol Platz-u i bio je podeljen na dva panela.

Na prvom panelu govorili su Dragana Arsić (Odbranimo Šume Fruške Gore), Miroslav Mijatović (PAKT Loznica), Katarina Golubović (predsednica YUCOM-a) i Jelena Vasić (novinarka i koordinatorka projekata KRIK-a) – aktivisti lokalnih inicijativa i predstavnici organizacija civinog društva  o tome zašto je važno poverenje za rad udruženja građana? Šta organizacije rade da zarade poverenje građana? Koje su posledice po građane kada su ta udruženja izložena pritiscima i napadima? Panel je moderirala Sonja Tošković, direktorka Beogradskog centra za ljudska prava.

Govornici su pričali o svom dosadašnjem radu i rezultatima, pritiscima kojima su izloženi u svom radu, odnosu sa građanima i zaključili da, umesto da posmatra civilni sektor kao partnera, država suočena sa kritikama najčešće sprovodi kampanje blaćenja, napade i pritiske na ove nezavisne organizacije.

Capture Otvoreno o spisku 2Drugi panel, koji je bio posvećen dometima građanskog društva u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma moderirala je Sonja Stojanović Gajić, koordinatorka Radne grupe za Poglavlje 24 Nacionalnog konventa o EU. Na panelu su govorili Željko Radovanović, v.d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca, Vanja Škorić, programska direktorka Evropskog centra za neprofitno pravo, Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa, Nejtan Koešal, direktor i ko-osnivač Catalysta i Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović ponovio je da je Uprava radila svoj posao u skladu sa zakonima i međunarodnim preporukama naglasivši da nije bila u pitanju provera već strateška analiza i procena rizika. Takođe je naveo da se ne radi o “spisku”, već o uzorku od 103 ili 104 entiteta.

Ostali govornici su istakli da su kriterijumi nejasni, poverenje između države i nevladinih organizacija narušeno, a jasnog odgovora zašto se na spisku nalaze samo organizacije koje se kritički odnose prema vlastima još
uvek nema.

Pogledajte video događaja: