Objavljen periodični izveštaj „Pravo na azil u Republici Srbiji – Izveštaj za period januar – mart 2021“

Objavljen periodični izveštaj „Pravo na azil u Republici Srbiji – Izveštaj za period januar – mart 2021“
Capture periodicni azil srbBeogradski centar za ljudska prava sastavio je periodični izveštaj „Pravo na azil u Republici Srbiji – Izveštaj za period januar – mart 2021″ koji se odnosi na prva tri meseca 2021. godine, a koji je posvećen temama koje su autori smatrali posebno važnim tokom izveštajnog perioda. Među njima su i odluke Ustavnog suda koje se tiču navoda o kršenju nekih od osnovnih ljudskih prava tražilaca azila i migranata, na šta je Beogradski centar za ljudska prava ukazivao u svojim prethodnim izveštajima, kao i analizu rada i nekih od značajnih odluka nadležnih organa u postupku azila, donetih u periodu od januara do kraja marta 2021. godine.
 
Poteškoće i izazovi u pogledu integracije izbeglica još uvek postoje. Međutim, zabeleženi su pozitivni pomaci u praksi kada je reč o uživanju pojedinih prava, kao što je pravo na obrazovanje. Izbeglice, tražioci azila i migranti su bili u mogućnosti da se prijave za vakcinaciju i da se vakcinišu u prvom kvartalu 2021. godine, shodno procesu imunizacije započetom u Republici Srbiji krajem 2020. godine. 
 
Autori periodičnog izveštaja nastojali su da, kroz perspektivu standarda zaštite ljudskih prava i kroz lične priče tražilaca azila, ukažu na primere dobre prakse ali i na određene nedostatke u propisima i u radu nadležnih organa.
 
Cilj takvog pristupa jeste da Republika Srbija razvije funkcionalniji sistem azila i integracije. U tom smislu, tim BCLJP-а je ponudio preporuke za unapređenje postojećih rešenja.
 
Publikaciju „Pravo na azil u Republici Srbiji – Izveštaj za period januar – mart 2021“ možete preuzeti OVDE.