Objavljena nova publikacija Centra: Kaznena politika u oblasti zabrane zlostavljanja u Crnoj Gori

Objavljena nova publikacija Centra: Kaznena politika u oblasti zabrane zlostavljanja u Crnoj Gori

Capture nova publikacijaBeogradski centar za ljudska prava objavio je novu publikaciju Kaznena politika u oblasti zabrane zlostavljanja u Crnoj Gori čiji su autori Vladica Ilić, Aleksandar Trešnjev i Tea Gorjanc Prelević. 

Zabrana zlostavljanja, odnosno mučenja, nečovečnog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja, spada među malobrojne norme međunarodnog prava ljudskih prava koje su apsolutne i nederogabilne prirode. Uprkos izuzetnoj važnosti zabrane zlostavljanja, ljudsko dostojanstvo, odnosno fizički i psihički integritet pojedinaca i dalje bivaju vrlo često narušavani različitim nepočinstvima predstavnika vlasti koja ostaju u „tamnoj brojci kriminala“ ili bivaju neadekvatno sankcionisana. Prema nalazima međunarodnih tela i percepcijama građana, nekažnjivost zlostavljanja je prisutna u svim balkanskim državama. To je bio i osnovni razlog za sprovođenje istraživanja i izradu našeg rada o analizi kaznene politike u oblasti zlostavljanja u Crnoj Gori.

Publikaciju možete preuzeti OVDE.

U narednom periodu Centar će objaviti i publikaciju koja se odnosi na kaznenu politiku u oblasti zabrane zlostavljanja u Srbiji.

Na ovom linku pogledajte i druge publikacije iz naše Biblioteke ljudska prava.