Drugi deo vodiča za informisanje građana o pravima nakon hapšenja

Drugi deo vodiča za informisanje građana o pravima nakon hapšenja

Pravna pomoc_1 twitter

Beogradski centar za ljudska prava predstavlja drugi deo vodiča za informisanje građana o pravima nakon hapšenja. Vodič je nastao nakon našeg istraživanja, sprovedenog povodom julskih protesta 2020. tokom kojih je veliki broj naših sugrađana bio neosnovano hapšen i zlostavljan od strane policije, na ulici i u policijskim stanicama. Brojni predmeti u kojima smo u tom periodu bili angažovani i postupci koji se i dalje vode po našim krivičnim prijavama protiv službenih lica zbog upotrebe prekomerne sile i policijskog zlostavljanja ukazali su nam na neophodnost informisanja građana o pravima nakon hapšenja.

Pravna pomoc_2 twitter

Drugi deo vodiča odnosi se na pravo građana lišenih slobode na advokata, odnosno branioca, kao i na besplatnu pravnu pomoć koju građanin može imati u slučaju da bude žrtva mučenja, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja državnih službenika. Besplatnu pravnu pomoć u ovom slučaju obezbeđuje država i ona podrazumeva mogućnost besplatnog zastupanja advokata – bez obzira na imovno stanje građanina koji traži besplatnu pravnu pomoć.

Pravna pomoc_3 twitter (1) 

Kroz edukativne materijale ukazujemo na najznačajnije informacije o ostvarivanju prava na stručno zastupanje u vezi sa lišenjem slobode i besplatnu pravnu pomoć u slučaju zlostavljanja koje potiče od službenika – gde i kako se podnosi zahtev, šta raditi sa dokumentacijom, koji su rokovi za odlučivanje, kako teče proces postupanja po zahtevu itd. 

Pravna pomoc_4 twitter

Prema Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći, o zahtevu za besplatnu pravnu pomoć odlučuju organi opštinske ili gradske uprave nadležni prema mestu prebivališta ili boravišta podnosioca zahteva ili mestu pružanja besplatne pravne pomoći, a građani imaju i pravo na žalbu u slučaju negativnog odgovora i u slučaju da nadležni organi o podnetom zahtevu ne reše u propisanim rokovima.

Detaljnije o prvom delu vodiča koji se odnosi na prava građana u vezi sa lekarskim pregledom tokom lišenja slobode pročitajte ovde.

Pravna pomoc_5 twitter

Osim besplatne pravne pomoći koju obezbeđuje država, Beogradski centar za ljudska prava obezbeđuje stručnu pravnu pomoć, sredstava za advokatsko zastupanje u postupcima pred domaćim organima i međunarodnim telima za zaštitu ljudskih prava, sredstva za sudskomedicinske preglede, psihološku, psihijatrijsku i socijalnu podršku žrtavama mučenja, u okviru projekta koji finansira Dobrovoljni fond Ujedinjenih nacija za žrtve mučenja.

Istraživanje o informisanosti građana o pravima nakon hapšenja za potrebe Beogradskog centra za ljudska prava sprovela je NINAMEDIA u januaru i februaru 2021. godine na reprezentativnom uzorku na nivou Srbije. Rezultati istraživanja dostupni su ovde – total populacija i ovde – populacija 18-40 godina.

 Istraživanje informisanosti i stavova građana i publikovanje edukativnih materijala finansira se u okviru projekta „Pravna podrška žrtvama policijskog zlostavljanja na julskim protestima 2020. godine i analiza sudske i tužilačke prakse u oblasti zabrane zlostavljanja od januara 2018. do juna 2020. godine“, koji finansira Evropski centar za neprofitno pravo (ECNL).