Saopštenje povodom 20. juna Međunarodnog dana izbeglica

Saopštenje povodom 20. juna Međunarodnog dana izbeglica

Povodom 20. juna Međunarodnog dana izbeglica Beogradski centar za ljudska prava skreće pažnju javnosti na težak položaj izbeglica, dodatno ugrožen usled globalne pandemije COVID-19. Izbeglice se suočavaju sa značajnim ograničenjima osnovnih ljudskih prava, dok bežeći od sukoba i progona nailaze na niz restriktvinih mera koje u borbi sa virusom primenjuju brojne države. Prema podacima UNHCR-a skoro 80 miliona ljudi prinudno je raseljeno širom sveta usled progona ili konflikata, gde gotovo polovinu čine deca.

Izbeglička populacija koja boravi na teritoriji Republike Srbije poslednjih godinu dana suočavala se sa otežanim pristupom postupku azila, ograničenjima slobode kretanja i otežanim ostvarivanjem pojedinačnih prava iz oblasti integracije. Izbeglice u Srbiji u velikoj meri zavise od podrške organizacija civilnog društva, dok istovremeno izostaju sistemska rešenja i efikasna koordinacija državnih organa. Pozitivnih pomaka ipak ima, posebno u kontekstu borbe protiv pandemije gde je država izbeglice i tražioce azila prepoznala kao ranjivu kategoriju i uključila ih u proces vakcinacije protiv COVID-19. 

Tokom 2020. godine, 144 osobe su podnele zahtev za azil u Srbiji i taj broj je skoro duplo manji u odnosu na isti period 2019. godine. Razlika je posledica manjeg priliva tražilaca azila, izbeglica i migranata, ali i pandemije COVID-19. Kancelarija za azil je u 2020. godini usvojila ukupno 29 zahteva za azil. U Srbiji je od uspostavljanja sistema azila 2008. godine do početka ove godine dodeljeno ukupno 194 azila.

Istovremeno, u Srbiji još uvek nisu trajno rešeni problemi izbeglica i interno raseljenih lica koji su u sukobima devedesetih godina prošlog veka prognani sa prostora bivše Jugoslavije. Procena je da preko 26.500 lica i dalje ima izbeglički status.

Beogradski centar za ljudska prava od 2012. godine pruža besplatnu pravnu pomoć izbeglicama i tražiocima azila, strateški ih zastupa pred domaćim i međunarodnim telima, pruža podršku u cilju njihovog uključivanja u društvo i zagovara za poboljšanje položaja svih izbeglica koje se nalaze u Srbiji. Centar takođe svojim aktivnostima i aktuelnom onlajn kampanjom #MiLjudiZajednoMožemoViše široj javnosti želi da ukaže na značaj integracije izbeglica, na važnost socijalne kohezije i multikulturalizma koji doprinosi smanjenju jaza između zajednica i stvaranju tolerantnijeg društva gde svako ima šansu za dostojanstven život.