Mađarska – ovde se ne traži azil

Mađarska – ovde se ne traži azil

Screenshot 2021-11-10 at 12.28.34

Beogradski centar za ljudska prava predstavlja ispovest mlade žene iz Konga koju su mađarske vlasti krajem septembra 2021. godine nezakonito proterale u Srbiju u kojoj nikada nije bila.

U pitanju je višegodišnja opasna praksa koja dodatno remeti, već vrlo složene, migracione tokove na Balkanu. Centar se sve češće se susreće sa stranim državljanima koji tvrde da su ih mađarske vlasti proterale u Srbiju mimo svake zakonske procedure i međunarodnijh propisa. Reč je osobama koje prethodno nikad nisu bile u Srbiji, a u Mađarskoj su se zatekli kao tražioci azila, izbeglice ili stranci bez regulisanog pravnog statusa.

Centar je pravno savetovao i zastupao desetine onih koji su doživeli takvu sudbinu, a među njima i državljane Jamajke, Iraka, Moldavije, Avganistana, Gabona i drugih država. U navedenim slučajevima proterivanje je sprovedeno uglavnom pod okriljem noći, bez opravdanog osnova i upućivanja obaveštenja nadležnim organim Srbije. Ovakva opasna praksa koja pored toga što je nezakonita i predstavlja kršenje ljudskih prava osoba koje se proteruju, ugrožava i upravljanje granicama Republike Srbije i dobrosusedske odnose.
 
Ovo je priča samo jedne od žrtava takvog postupanja. Idenitet naše sagovornice je skriven u cilju zaštite njene lične privatnosti i bezbednosti.