Održan Youth Rights Talks – pod sloganom #KakoĆemoDalje mladi izneli svoje stavove o pravu na zdravu životnu sredinu i ekološki održive zajednice

Održan Youth Rights Talks – pod sloganom #KakoĆemoDalje mladi izneli svoje stavove o pravu na zdravu životnu sredinu i ekološki održive zajednice

DSC_0661Ovogodišnji Youth Rights Talks održan je u utorak 7. decembra 2021. godine kada se pod sloganom #KakoĆemoDalje nekoliko desetina mladih okupilo uživo u Mama Shelteru u Beogradu i još više desetina mladih u online prostoru kako bi čitav dan iznosili svoje poruke o pravu na živtonu sredini i ekološki održive zajednice. 

DSC_0029

Nakon uvodnih obraćanja Françoise Jacob, stalne koordinatorke UN u Srbiji i Sonje Tošković, izvršne direktorke Beogradskog centra za ljudska prava mladi su stupili na scenu i krenuli da iznose svoje mišljenje i viđenje ekoloških tema i problema koji su gorući u Srbiji.

DSC_0519

 

Mladi su govorili o vazduhu, vodi, zemlji, kao i ostalim ekološkim problemima sa kojima se susreću u različitim mestima iz kojih dolaze. Podelili su svoja iskustva, mišljenja i rešenja za probleme u vezi sa zaštitom životne sredine, preneli konkretne inicijative koje preduzimaju u borbi za zdravu okolinu. 

DSC_0234

Tako je Andrijana Kuzmanović iz Donje Gorevnice kod Čačka rekla da sela sa leve obale Zapadne Morave ostaju bez poljoprivrednog zemljišta, jer je prvobitnom eksproprijacijom projekat autoputa Preljina-Pojate okrnjio proizvodni kapacitet tih sela, a zatim je neposredno pre početka radova na autoputu poljoprivrednicima oduzeto sve što poseduju u ataru i ono što može da se obrađuje. 

DSC_0379Na centralnom panelu govorili su Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Žaklina Živković ispred Inicijative Pravo na vodu, Aleksandra Petrović iz Tima Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Nikola Arsenić ispred Udruženja građana Kreni – Promeni.

DSC_0365

Tokom Youth Right Talks izneti su između ostalog i ovi podaci:

  • da u gradovima i opštinama sa prekomernim zagađenjem vazduha u Srbiji živi oko 1.250.000 mladih,
  • da Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da zagađenost vazduha u Srbiji dovodi do respiratornih oboljenja od kojih prerano umre više od 5.000 ljudi godišnje,
  • da 15 gradova u Srbiji ima neispravnu vodu za piće,
  • da se samo oko 10% otpadnih voda pročišćava, dok se ostatak izliva u reke,
  • da je Srbija prva u Evropi po broju prevremenih smrti od posledica zagađenja.

DSC_0609

Ovo je bio četvrti po redu Youth Rights Talks – jedinstveni i jedan od najvećih događaja o ljudskim pravima mladih u Srbiji. 

Youth Rights Talks 2021 organizovao je Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji.

DSC_0117

Pogledajte reportažu ekipe Pregleda dana News Max Adria o porukama mladih i drugih učesnika Youth Rights Talks o pravu na zdravu životnu sredinu nudeći odgovor na pitanje #KakoĆemoDalje.