Skupom na Platou ‘Za naša prava’ obeležen Dan ljudskih prava i uručene godišnje nagrade Kuće ljudskih prava

Skupom na Platou ‘Za naša prava’ obeležen Dan ljudskih prava i uručene godišnje nagrade Kuće ljudskih prava

kljp nagrade 3

Kuća ljudskih prava i demokratije obeležila je 10. decembar Dan ljudskih prava skupom na Platou ispred Filozofskog fakulteta ‘Za naša prava’. Tom prilikom uručeno je godišnje priznanje Kuće ljudskih prava novinarki Danasa Snežani Čongradin, a nagrada je takođe uručena i prošlogodišnjoj dobitnici novinarki BIRN-a Nataliji Jovanović pošto 2020. godine zbog situacije sa COVID-19 ceremonija dodele nije bila organizovana. 

Na Dan ljudskih prava ove godine želelili smo da ukažemo na konstantna kršenja ljudskih prava u svim oblastima na jedini prigodan način – na ulici na protestnom skupu ispred Platoa kod Filozofskog fakulteta pošto u aktuelnoj društvenoj situaciji nema mesta za slavlje. Na protestu su učestvovati svi oni koji su deo ove borbe već dugo ili su se pak danas uključili. To je bila prilika i da se obeleži 10 godina Kuće ljudskih prava i demokratije kao i 25 godina Građanskih inicijativa. 

kljp nagrade 4

Na skupu ‘Za naša prava’ uručene su i zahvalnice aktivistima i aktivistkinjama koji se bore za vladavinu prava, zaštitu životne sredine, ženska prava, izgradnju mira, slobodu informisanja, bolje zdravstvo i ekonomska i socijalna prava.

Okupljenima su se obratili režiser Janko Baljak, urednik portala Žig Info Željko Matorčević, aktivistkinja Mia Bjelogrlić, aktivistkinja Milica Lupšor, aktivista iz Rakite Desimir Stojanov Desko, lekar Rade Panić, urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović, novinar Željko Bodrožić, novinar Hrvoje Zovko, autori emisije Marka Žvaka Dušan Čavić i Dušan Šaponja, karikaturisti Dušan Petričić i Predrag Koraksić Corax, uz nastup bubnjara Dragoljuba Đuričića. Na skupu je i organizacija Novi Optimizam dodelila Povelju “Dušan Mitrović” za Dobar primer Novog optimizma novinarki Newsmax Adria Jeleni Obućini. 

Dan ranije, 9. decembra u Kući ljudskih prava organizovano je tradicionalno dobrovoljno davanje krvi i ujedno predstavljena izložba ‘Ljudska prava i tolerancija u umetničkom tumačenju plakata’.

Kuću ljudskih prava i demokratije čine:

  • Građanske inicijative
  • Beogradski centar za ljudska prava
  • Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
  • Helsinški komitet za ljudska prava
  • Centar za praktičnu politiku