Saopštenje nevladinih organizacija

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava pozivaju sve svoje članove, aktiviste i građanke i građane Beograd da se pridruže skupovima protiv nasilja koji se održavaju u četvrtak i petak 1. i 2. oktobra 2009. Godine. U četvrtak, 1. oktobra, omladine političkih partija organizuju protest protiv nasilja sa početkom u 17 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta. U petak, organizacije civilnog društva, kulturna javnost i javne ličnosti organizuju obeležavanje Međunarodnog dana nenasilja. Skup pod nazivom „Odgovor građana na nasilje“ biće organizovan u petak, 2. oktobra sa početkom u 16 časova u Pionirskom parku i na njemu će govoriti javne ličnosti.

Kao predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava dužni smo da se na organizovan način suprotstavimo bezumnom nasilju koje najgrublje gazi ljudska prava svih koji u Srbiji žive. Nasilje u Srbiji je nacin zivota koje je u kontinuitetu od ubistva premijera Zoranja Djindjica i rezultat je nekaznjivosti. Poslednjih meseci kulminiralo je sa pretnjama i sprečavanjem održavanja Povorke ponosa, a poslednjih nedelja je  poprimilo i oblike teškog nasilja i jednog ubistva stranog državljanina u Beogradu.

Smrt Brisa Tatona je tragedija koja se ne može ispraviti, ali to mora biti poslednje upozorenje svima da sami moramo stvoriti drugačiji društvo od ovog u kojem sada živimo.

Skupovi na koje pozivamo su građanski i zbog toga u njima treba da učestvuju svi koji su spremni da se odupru nasilju kao slobodne građanke i građani.

Svaka od naših organizacija nastaviće svakog dana da se bori za zaštitu i unapređenje ljudskih prava u Srbiji. Ipak, skupovi u četvrtak i petak su šansa da sve napore ujedinimo i pošaljemo poruku koja će na najbolji i najorganizovaniji način razoružati nasilnike i sve koji ih u tome podržavaju. Zbog toga pozivamo sve građane da pokažu koliko je nenasilan i građanski otpor moćno sredstvo borbe za demokratsko društvo.

 

Beogradski centar za ljudska prava

Centar za mir i demokratiju

Civil Rights Defenders

Fond za humanitarno pravo

Građanske inicijative

Helsinški odbor za ljudska prava

Inicijativa mladih za ljudksa prava

YUCOM  Komitet pravnika za ljudska prava