Vređanje ljudskog dostojanstva

ivica dacicPo pritužbi Organizacije za lezbejska prava „Labris“, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti sprovela je postupak i ustanovila da je predsednik Vlade Republike Srbije, Ivica Dačić, počinio akt diskriminacije.

U mišljenju Poverenice navodi se  da uznemirujući i ponižavajući stavovi, koje je premijer izneo uoči održavanja Parade ponosa septembra 2013. godine, stvaraju okruženje koje doprinosi širenju stereotipa, predrasuda i netolerancije  prema osobama istopolne seksualne orijentacije. Poverenica je istakla da posebnu odgovornost i težinu ima to što je ovakve stavove izneo najviši državni funkcioner čija je ustavna i zakonska obaveza da poštuje zabranu diskriminacije i ravnopravnost svih građana.

Poverenica je u preporukama naložila gospodinu Dačiću da ubuduće ne daje izjave kojima se vređa dostojanstvo LGBT populacije i da svojim postupcima utiče na smanjenje homofobije i stvaranje tolerantnijeg društva. Takođe, Ivici Dačiću preporučuje se da u roku od 15 dana pozove na sastanak delegaciju „Labrisa“ kako bi neposredno saznao sa kakvim problemima se u svakodnevnom životu suočavaju osobe istopolne seksualne orijentacije kao i kako na njih utiču izjave ovakve sadržine.

Beogradski centar za ljudska prava koristi i ovu priliku da podrži rad nezavisnih institucija i ponovo istakne njihovu važnost u promociji i zaštiti ljudskih prava u Srbiji.