Vesna Petrović: Sporna pitanja rešiti pregovorima

Profesorka međunarodnog prava Univerziteta Union u Beogradu Vesna Petrović izražava nadu da će Hrvatska, uprkos najnovijim porukama koje upućuju njihovi političari, ispuniti svoje ranije obećanje i da neće stajati na putu evropskih integracija Srbije. Komentarišući najnoviju izjavu hravtskog premijera da će Srbija morati da odustane od primene univerzalne jurisdikcije nad državljanima Hrvatske ona je u Dnevniku N1 rekla da ta izjava sa sobom nosi političke poruke.„Ja mislim da je to politika a uvek je umešano i pravo“, ističe ona podsećajući na spor Hrvatske i Slovenije, pre nego što je Hrvatska postala članica EU.

Vesna Petrović kaže i da svaka država, članica EU ima mogućnost da čak i u poslednjoj fazi prijema postavlja uslove zemljama kandidatima. „Sad je pitanje političke volje i drugih članica EU koje će prema tome zauzimati određeni stav. Kada je Hrvatska trebalo da uđe u EU, druge države su doprinele da se pitanje sa Slovenijom reši“.

Ona je izrazila nadu i da će se sporna pitanja između Srbije i hrvatske rešiti pregovorima

„Kada je Hrvatska ulazila u EU, hrvatske vlasti su istakle da neće stajati na putu Srbiji i nadam de će to poštovati“, kaže ona.

 Tekst preuzet sa sajta N1