Pogoršano stanje ljudskih prava u Srbiji

Beogradski centar za ljudska prava predstavio je danas godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji, u kome se ocenjuje da je generalno stanje ljudskih prava u 2015-toj bile lošije nego 2014-te.Centar za ljudska prava predstavlja godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji u 2015, Beograd, 21. marta 2016. Beogradski centar za ljudska prava predstavlja godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji u 2015, Beograd, 21. marta 2016.

Medijske slobode u Srbiji našle su pred najvećim iskušenjima u 21. veku, a uzrok takvog stanja je uticaj vlasti na medije, njihova tabloidizacija, izuzetno težak ekonomski položaj i široko i svakodnevno kršenje profesionalnih standarda, ocenjeno je na današnjem predstavljanju godišneg izveštaja o judskim pravima u Srbiji Beogradskog centra za ljud-ska prava.

Kako je rekao jedan od autora izveštaja Ivan Protić, krše se ljudska prava ne samo zaposlenih u medijima, već i ostalih građana, jer nemaju verodostojne, tačne i pravovremene informacije:

„I pored toga što većina medija vrlo blagonaklono piše o koalicija na vlasti, pozitivno izveštava o Vladi i premijeru, aktuelna vlast svaku kritičku primedbu ocenjuje kao pokušaj rušenja premijera i Vlade. I koristi pri tome termine plaćenik i neprijatelj. Izdajnik za sada još ne. Aktuelna vlast očigledno shvata novinarstvo kao PR delatnost, sa isključivim ciljem njene promocije.“

Izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović je navela da Vlada Srbije ima skoro nepodeljenu podršku spoljno-političkih aktera i dodala da oni za sada imaju prilično to-lerantan odnos prema unutrašnjim prilikama u Srbiji.

Ona je istakla da veruje da će EU ubuduće biti manje tolerantna što se tiče poštovanja načela vladavine prava, urušavanja institucija, uticaja politike na medije i pravosuđe:

„Kada već pominjem izbore, mislim da je važno da se zapitamo da li će oni im/ati pošten i fer karakter, zbog toga što se mora imati u vidu činjenica da je u toku 2015-te godine u nekoliko izbora na lokalnom nivou bilo zabeleženo dosta nepravilnosti i slučajeva nasilja i napada na opozicione aktiviste.“

Saradnik Beogradskog centra za ljudska prava Pavle Kilibarda je ukazao da postoji razlog za brigu zbog načina ophođenja izvršne vlasti prema nezavisnim telima – Zaštitniku građana, Povereniku za informacije od javnog značaja, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, Agenciji za borbu protiv korupcije i Državnoj revizorskoj instituciji. Isti negativan odnos vlast ima i prema izveštajima organizacija civilnog društva – i domaćih i međunarodnih, ocenio je Kilibarda.

Izvor Glas Amerike