Kuća ljudskih prava osuđuje hajku institucija na aktiviste inicijative „Ne davimo Beograd“

KLJPKuća ljudskih prava i demokratije najoštrije osuđuje pritisak na aktiviste inicijative „Ne davimo Beograd“ i druge građane koji se bore za vladavinu prava i princip odgovornosti u Srbiji. Pozivi građanima na saslušanje zbog navodnog napada na gradonačelnika predstavljaju nedozvoljeni politički pritisak i grubu zloupotrebu policije. Na osnovu brojnih snimaka i na osnovu svedočenja prisutnih aktivista Kuće ljudskih prava i demokratije, nije bilo fizičkog napada na gradonačelnika Sinišu Malog niti na bilo kog drugog gradskog funkcionera ili pripadnika policije.U ponedeljak je pred Skupštinom Grada Beograda grupa građana pokušala da uruči gradonačelniku zahtev za otkaz odgovornima za događaje u Savamali u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine. I pre dolaska policije na skup, građane je nepoznata grupa civila, navodno obezbeđenje gradonačelnika, sprečila da uđu u Skupštinu i predaju svoj zahtev. Pripadnici policije, koji su došli naknadno, pokušali su da građane odguraju sa stepenica zgrade, nakon čega je nastao metež. Aktivista inicijative u jednom trenutku prenosi građanima lažne optužbe odbornika Bakareca i obezbeđenja kako je razbijen nos policajcu (“razbili smo nos policajcu, to nam je rekao”), a ova montirana izjava nepostojeće agencije TanJug se kasnije od strane policije, funkcionera i medija prenosi kao dokaz nasilja.

Pozivamo nadležne institucije da utvrde ko su bile osobe u civilu koje su sprečile građane da uđu u Skupštinu grada i izazvale incident. Beogradski funkcioneri moraju hitno prestati sa angažovanjem osoba u civilu za obavljanje službenih poslova, nosili oni fantomke ili ne. Takođe, pozivamo unutrašnju kontrolu policije da utvrdi zbog čega je policija pokušala da nasilno skloni građane sa stepenica zgrade kao i da li je pri tom prekoračila svoja ovlašćenja.

Na kraju, pozivamo MUP Srbije da prekine sa procesom zastrašivanja građana pretnjama privođenjem radi prikupljanja obaveštenja, kao i najavama da će biti podignute krivične i prekršajne prijave za nedefinisana krivična dela.