Protiv politizacije pravosuđa

Beogradski centar za ljudska prava zabrinut je zbog stalnog narušavanja nezavisnosti pravosuđa u Srbiji. Na žalost, loš primer pruža i izvršna vlast. Ministar pravde Srbije, predstavnik države koji je pozvan da stvara uslove za ostvarivanje i zaštitu nezavisnosti pravosuđa,  smatra da ima pravo da politički kontroliše rad pravosudnih organa i da pritom ne krije svoje revanšističke strasti.T

U ovakvoj atmosferi sve češći su i slučajevi politizacije postupka za izbor sudija. Najnoviji primer vezan je za kandidaturu Vide Petrović Škero za visoku funkciju predsednika Vrhovnog suda Srbije. Diskvalifikacije na njen račun počivaju na nedokazanim i neuverljivim pretpostavkama o političkim naklonostima kandidatkinje, koja nije član nijedne političke stranke.

Beogradski centar može da posvedoči da je Vida Petrović Škero sudija s višedecenijskim iskustvom. Zbog svoje nezavisnosti, nepristrasnosti i odupiranja političkim pritiscima bila je među sudijama koje je autoritarni režim nezakonito otpustio jula 2000. godine. Potom je zastupala demokratske snage pred Saveznim ustavnim sudom povodom pokušaja da se falsifikuju rezultati predsedničkih izbora. Posle demokratskih promena bila je predsednik Okružnog suda u Beogradu i sudija Vrhovnog suda Srbije. Beogradskom centru nisu poznate nikakve primedbe na njen sudijski rad.

Beogradski centar se zalaže za to da kandidati za sve državne funkcije, uključujući sudske, prolaze kroz ozbiljne profesionalne i moralne provere. To, međutim, ne znači i propuštanje kroz šibu uvreda i političkih insinuacija.