Kikindski vladar

Beogradski centar za ljudska prava najstrožije osuđuje jučerašnju odluku predsednika Skupštine opštine Kikinda da direktorku Fonda za humanitarno pravo, Natašu Kandić, dugogodišnjeg iskrenog borca za istinu i zaštitu žrtava kršenja ljudskih prava, proglasi za personu non grata u tom gradu.
 Činjenica da je Branislav Blažić, predsednik Skupštine opštine Kikinda, visoki funkcioner Srpske radikalne stranke, govori o motivima koji stoje iza ovakvog poteza koji se savršeno uklapa u opštu kampanju ove stranke protiv Nataše Kandić, nedavno obnovljenu pretnjama krivičnom prijavom protiv nje.

Tvrdnja Branislava Blažića da Nataša Kandić „stvara antisprsku histeriju i da na taj način otežava život građanima Srbije“ predstavlja klasičnu zamenu teza, koje smo svedoci već dugi niz godina. Dobro nam znane optužbe da normalan život u Srbiji ugrožavaju ne počinioci zločina, već zapravo oni koji o zločinima otvoreno govore i bore se da se krivci privedu pravdi, već godinama onemogućavaju proces suočavanja s prošlošću, što je osnovna pretpostavka za normalnu budućnost Srbije.

Beogradski centar podseća javnost u Srbiji da je sprovođenje ovakve diskriminacije i kršenje slobode kretanja strogo zabranjeno međunarodnim, ali i našim, unutrašnjim pravom, kao i da ovakvi postupci pogoduju i dalje doprinose razvijanju i jačanju atmosfere mržnje prema borcima za istinu, što predstavlja veliku opasnost za razvoj još mlade i krhke demokratije u Srbiji.